Κυριακή, Απριλίου 01, 2007

ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥ ΠΙΝΤΕΡ

Ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ πρέπει να λογοδοτήσουν για τα ψέματα που είπαν στους λαούς τους σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, δήλωσε ο συγγραφέας στην ομιλία αποδοχής του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας, ο οποίος κέρδισε το βραβείο λογοτεχνίας της σουηδικής ακαδημίας τον Οκτώβριο, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Οι περισσότεροι πολιτικοί «δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια αλλά για την εξουσία και για την παραμονή τους σε αυτή», είπε ο 75χρονος.

Η ομιλία είναι προ-ηχογραφημένη, καθώς ο Χάρολντ πίντερ εισήχθη στο νοσοκομείο πριν από λίγες ημέρες.

Το βραβείο του θα παραλάβει ο εκδότης Στίβεν Πέιτζ σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

«Ζούμε στην άγνοια»

Η ομιλία του, με τίτλο «Τέχνη, Αλήθεια και Πολιτική», πραγματεύεται τη σημασία της αλήθειας στην τέχνη και επικρίνει την απουσία της από την πολιτική.

Ο Χάρολντ Πίντερ γράφει: «Οι πολιτικοί πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο να κρατούν τους πολίτες σε άγνοια, να ζουν μην γνωρίζοντας την αλήθεια, ούτε καν αυτή της δικής τους ζωής».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στο Ιράκ, σημειώνει ότι η δικαιολογία πάνω στην οποία βασίστηκαν οι ΗΠΑ για να εισβάλουν στο Ιράκ ήταν ψευδής.

«Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική», προσθέτει ο συγγραφέας. «Η αλήθεια έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται το ρόλο τους στον πλανήτη και πως επιλέγουν να τον ενσαρκώσουν».

Ο Χάρολντ Πίντερ είπε ότι από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η αμερικανική κυβέρνηση «υπέθαλπε και εν πολλοίς έδινε έδαφος σε ακροδεξιά στρατιωτικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο».

«Αναφέρομαι στην Ινδονησία, την Ελλάδα, την Ουρουγουάη, την Βραζιλία, την Αϊτή, την Τουρκία, τις Φιλιππίνες, τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και φυσικά, την Χιλή.

Αδύναμη σαν ένα αρνί

Από τα βέλη του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα με την καυστική γλώσσα δεν ξέφυγε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Χαρακτήρισε την βρετανική κυβέρνηση «παθητική και ατάραχη… σαν ένα μικρό αρνί που βελάζει ακολουθώντας το κοπάδι».

Ο Χάρολντ Πίντερ που έχει απαρνηθεί τη βρετανική του καταγωγή, τόνισε ότι τόσο ο Μπλερ όσο και ο Μπους πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Αλλά ο Μπους είναι έξυπνος», πρόσθεσε. «Δεν αναγνώρισε ποτέ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

1 σχόλιο:

EPIKOUROS είπε...

Ειναι λιγο παλιο το κατηγορω αυτο ειναι ομως παντα επικαιρο