Τρίτη, Οκτωβρίου 05, 2010

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Hμερομηνία :  05-10-10            
αντιγραφη απο την εφημ. Καθημερινη



ΔΝΤ: Άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση προς τις τράπεζες
Η κρίση των κρατικών χρεών στην ευρωζώνη «διαχύθηκε» στην πορεία προς τις ιδιωτικές τράπεζες και ετεροχρόνισε την ανάκαμψη στον πιστωτικό της τομέα, που από τα τέλη του 2008 είχε παρουσιάσει δείγματα κατάρρευσης, όπως επισημάνθηκε από το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του, σήμερα.
Αναφορικά με τον «εξασθενημένο» τραπεζικό τομέα, το ΔΝΤ επισήμανε ακόμα ότι είναι ένα κομμάτι, που λείπει, στο «παζλ» της ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας, μετά τη διεθνή κρίση του τέλους του 2008 και των αρχών του 2009.
Το ΔΝΤ τονίζει στην έκθεση ότι, «προκειμένου να αποκαταστήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη προς αυτές, αρκετές τράπεζες θα πρέπει - άμεσα - να ενισχυθούν κεφαλαιακά».
Η «αχίλλειος πτέρνα»
«Όλο το πιστωτικό σύστημα βρίσκεται, ακόμα σήμερα, σε φάση αβεβαιοτήτων», προσθέτει το ΔΝΤ, «όντας πλέον η 'αχίλλειος πτέρνα' της διεθνούς οικονομίας». Ενώ πολλές κυβερνήσεις 'σταθεροποιούν' τις αγορές μέσω δεσμών οικονομικών μέτρων που υιοθετούν - μετά την υπερχρέωση του κράτους, «αναδύεται τώρα και το πρόβλημα των τραπεζικών ισολογισμών, που και αυτό προϋποθέτει κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών».
Το «γκρι» σενάριο είναι να συναντήσει πολύ μεγάλες δυσχέρειες ο πιστωτικός τομέας, πολύ περισσότερο που 'πάσχει' ο τομέας των ιδιωτικών τραπεζών, που παρουσιάζονται ανισόρροποι ισολογισμοί και επιβραδύνεται εν γένει η ανάπτυξη, «δυσχεραίνοντας και την πρόσβαση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στον δανεισμό» από τις τράπεζες.
«Θα χρειαστούν συνεχή και δραστικά μέτρα, για να κρατηθεί ο τραπεζικός τομέας σταθερός», προϊδέασε το ΔΝΤ, «παραδείγματος χάρη να επιμηκυνθεί ο δανεισμός των εμπορικών από την Κεντρική τους τράπεζα».
Η κεφαλαιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται μεγαλύτερη στην Ευρώπη, παρά στις ΗΠΑ, όπου η Κεντρική τράπεζα, η Fed, εγκαίρως διοχέτευσε στις εμπορικές τράπεζες ρευστότητα, γνωματεύει το ΔΝΤ.
Αντιθέτως, αναδυόμενες οικονομίες, όπως παραδείγματος χάρη η κινεζική, ή η ινδική, έχουν μεγάλες εισροές κεφαλαίων, με τις αγορές να τις πιστώνουν ήδη ως ασφαλέστερους επενδυτικούς προορισμούς, συγκριτικά με ΗΠΑ και ΕΕ...
Άρα, συμπεραίνει εν τέλει το ΔΝΤ, κράτη όπως η Ινδία κι η Κίνα «θα πρέπει να σταθούν ικανά και στο μέλλον να διαχειριστούν αυτές τις συγκριτικές επιτυχίες τους», επειδή μία ροή κεφαλαίων που δεν τιθασεύεται εγκαίρως, απλά καθίσταται 'φούσκα' - με όλες τις γνωστές επιπτώσεις για τον βιομηχανικό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: