Δευτέρα, Αυγούστου 30, 2010

ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Αντεγραψα ενα ρεπορταζ απο τον δικτυακο τοπο  www.nooz.gr σχετικα με την κατασταση των εισηγμενων εταιρειων στο ελληνικο χρηματιστηριο
Απο οτι φαινεται η κατασταση ειναι πολυ δραματικη  για αρκετες εταιρειες , μπορει κανεις να φανταστει σε τι κατασταση βρισκονται οι μισθωτοι αν οι εταιρειες ειναι σε τοσο δραματικη κατασταση!!!
Ρεπορτάζ: Γιώτα Ηλιού


«Πρωτοφανής» χαρακτηρίζεται η εικόνα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, αφού σχεδόν μία προς μία τείνει να γίνει η σχέση κερδοφόρων προς ζημιογόνες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Από το 1959 που υπάρχουν καταγεγραμμένα στατιστικά στοιχεία, δεν έχει σημειωθεί ποτέ άλλοτε τόσο δραματική αποτίμηση των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου για τις εισηγμένες.

Σύμφωνα με τη συγκέντρωση στοιχείων που έκανε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, σε σύνολο 76 εισηγμένων που ανακοίνωσαν αποτελέσματα α’ εξαμήνου, μέχρι την Παρασκευή το πρωί, 40 είναι κερδοφόρες και 36 ζημιογόνες.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο θα δυσκολευτεί πολύ να μαζέψει έσοδα, όπως προσδοκά, από τον επιχειρηματικό κόσμο και αυτό αποτυπώνεται στους ισολογισμούς. Αντίστοιχη, ίσως και χειρότερη είναι η κατάσταση και στη μη εισηγμένες επιχειρήσεις, κάτι που ενισχύει την άποψη, ότι πρέπει να βρεθούν αλλού πόροι.
Οι απώλειες για τον κρατικό κορβανά, ίσως ξεπεράσουν ακόμα και το 1 δισ. ευρώ για εφέτος, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ενώ για την επόμενη χρονιά διστάζουν να προχωρήσουν σε εκτίμηση.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ» κ. Μάνος Χατζιδάκης, εκτιμά ότι αν συνεχιστεί και στα επόμενα δύο τρίμηνα η αύξηση των ζημιών στις εισηγμένες, η χρήση 2010 θα είναι η χειρότερη στην ιστορία των ελληνικών εισηγμένων στο Χ.Α. επιχειρήσεων.
«Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχει και καθήλωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων, γεγονός που αναμένεται να έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε φορολογικό επίπεδο», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο nooz.gr.

Στις λογιστικές καταστάσεις των 76 εισηγμένων, που αντιπροσωπεύουν το 26,2% των εταιρειών του ΧΑ, ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος κατά 10,4% στα 22,138,624 χιλ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 3,9%(3,066,561 χιλ. ευρώ) και η καθαρή κερδοφορία(EBITDA) στο –264,841 χιλ. ευρώ με πτώση 129,1%, ενώ πλην τραπεζών η πτώση ήταν της τάξεως του 48,9%

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, σημειώνεται υποχώρηση των περιθωρίων κέρδους, κάτι που αποδίδεται στη συρρίκνωση της κατανάλωσης, ενώ παρά τους αυξημένους τζίρους, τα κέρδη μειώνονται.
Βασικά αίτια για τη μείωση είναι οι έκτακτες εισφορές, η επιβάρυνση λόγω ΦΠΑ, πρώτων υλών και καυσίμων.


Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2010

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Αλλη μια ενεση στις τραπεζες για να μην πεσουν εξω ..Αληθεια τοσα δισ . δεν υπαρχουν για την κοινωνια?Για τους ανεργους για τους ναρκομανεις ,για σχολεια ,για νοσοκομεια και για τοσα αλλα που χρειαζεται αυτη η χωρα.
 Δηλαδη δεν μπορουμε σαν κοινωνια να ζησουμε χωρις τραπεζες?
 Τι παραγουν αυτα τα ευαγη ιδρυματα?Αερα κοπανιστο οπως και τοσες αλλες δραστηριοτητες μεσα σε αυτο το οικονομικο συστημα.
 Ομως παρολα αυτα ολες οι κυβερνησεις κανουν το παν για να στηριξουν αυτα τα αεριτζιδικα ιδρυματα .
 Ας αναλογιστει ο κοσμος καποια πραγματα κι ας καταλαβει επι τελους ποσο διαφορετικη μπορει να γινει η ζωη του αν το αποφασισει ο ιδιος .